Twoje Intro do świata speciality

Kawy speciality od INTRO to zawsze świeżo palone ziarna kryjące w sobie historie z życia plantacji, lokalnych społeczności i oczywiście… pełnię smaku. Dobierając je do naszego portfolio, kierujemy się przede wszystkim jakością ziaren (+80 pkt SCA), a także unikalnością profili sensorycznych. Niezależnie, czy od lat eksplorujesz świat speciality, czy dopiero w niego wkraczasz, z pewnością znajdziesz swój #1 spośród czekoladowych klasyków gatunku, kwiecistości, owocowych wariacji oraz ekscentrycznych nut dla odważnych.

Sztuka wypału ziaren

W INTRO wypalamy kawę, rozkładając każde ziarno na czynniki pierwsze – najpierw odkrywamy jego charakter poprzez próbne wypały na samplerze, a następnie, już w trakcie docelowego wypału, wydobywamy to, co w nim najlepsze. Kawa to owoc, a my wierzymy, że dobry owoc broni się sam, dlatego tak ważna jest wcześniejsza selekcja ziarna. W trakcie wypału skupiamy się już na lekkim podkręceniu jego walorów, podkreślając pełnię naturalnego aromatu.

 

Kawy pod przelew wypalamy jasno, a te pod ekspres – ciemniej. Zawsze kierując się powtarzalnością smaku i odrobiną szaleństwa przy eksperymentach.

Podróż ziarna kawy
do Twojego kubka

Krzewy kawowca rosnące w optymalnych warunkach klimatycznych na plantacji w Ameryce Południowej.
uprawa na plantacji

Podróż kawy rozpoczyna się właśnie tutaj, w miejscu, gdzie farmerzy wkładają w uprawę kawowców całe swoje serce. Jest to proces najbardziej czasochłonny, wymagający największego zaangażowania i kluczowy dla finalnego smaku ziaren.

Staranna selekcja najlepszych owoców kawy speciality bezpośrednio na plantacji, gwarantująca wysoką jakość ziaren i zbiorów.
zbiór

Moment, kiedy farmerzy zbierają owoce swojej pracy. Dosłownie! Tylko te, które osiągnęły pełną dojrzałość, trafiają do dalszej obróbki. Staranna selekcja już na etapie zbioru pozwala zerwać wiśnie o największym potencjale na doskonałą kawę.

Obróbka kawy speciality metodą suchą wpływającą na jej finalny profil smakowy.
obróbka

Natural, washed czy honey? Każda z tych metod nadaje ziarnom zupełnie innego smaku i aromatu, a farmerzy wybierają tę, która najlepiej wydobędzie unikalny charakter z ich ziaren.

Proces suszenia ziaren kawy ziarnistej na afrykańskich łożach w celu uzyskania optymalnego poziomu wilgotności ziaren.
suszenie

Czas na wakacje w słońcu! Ziarna zazwyczaj leżakują na specjalnych łożach i suszą się tak długo, aż osiągną ~12% wilgotności – przeważnie do 20 dni. W trakcie tego procesu, w ich głąb przenikają naturalne cukry nadające im przyjemnej słodyczy.

Ręczna selekcja surowej kawy ziarnistej na plantacji w celu usunięcia defektów i zachowania najwyższej jakości.
sortowanie

Wysuszone ziarna przechodzą przez rozbudowany proces selekcji, który precyzyjnie eliminuje wszelkie defekty i zapewnia maksymalną jakość. Oceniane są takie parametry ziarna jak jego wielkość, waga i stan jakościowy.

Worki z zieloną kawą ziarnistą gotowe do wysyłki z plantacji do palarni kawy INTRO w Warszawie w Polsce.
transport

Ziarna kawy, zapakowane w jutowe worki, rozpoczynają swoją podróż życia – wyruszają z odległych plantacji i przemierzają oceany w drodze do naszej palarni. To ich pierwszy krok na globalnej scenie kawowego świata.

Wypalanie małych partii kawy ziarnistej w palarni kawy INTRO w celu analizy smaku i dostosowania profilu palenia.
wypał sampli

Ziarna są już w palarni INTRO! Krok pierwszy? Wypał otrzymanych sampli. To nasza pierwsza, bezpośrednia styczność z nimi, dlatego oglądamy je z każdej strony i oceniamy kształt, wielkość i kolor.

Cupping w celu wyboru wysokiej jakości ziaren kawy ziarnistej, oraz ocena sensoryczna kawy i liczby defektów w celu zapewnienia najwyższej jakości.
cupping & wybór ziarna

Zalewamy, wąchamy, smakujemy i testujemy. Cupping to kluczowa dla nas chwila, która umożliwia ocenę sensoryczną ziarna. Drogą eliminacji wynajdujemy perełki o unikalnych profilach, które ostatecznie trafią do naszego portfolio.

Określanie optymalnej temperatury i czasu wypału kawy ziarnistej w celu uzyskania najlepszego profilu sensorycznego w procesie profilowania kawy w piecu bębnowym do jej wypału.
profilowanie wypału

Profilowanie wypału to prawdziwa sztuka – dla każdej kawy szukamy idealnego balansu między słodyczą, kwasowością i goryczką. Efektem jest wypracowany “przepis” pozwalający nam na zachowanie powtarzalności smaku.

Proces cuppingu, w którym kobieta degustuje kawę speciality, oceniając jej aromat i profil smakowy przy użyciu specjalnej łyżki.
cupping

Degustacja v2. Siorbiemy i upewniamy się, czy profilowanie ziarna poszło zgodnie z planem i czy kawa smakuje tak dobrze, jak powinna. Jeśli nie, powtarzamy poprzedni etap i ponownie cuppujemy, aż będziemy całkowicie zadowoleni z efektu.

Wypalanie zielonych ziaren kawy speciality w piecu bębnowym w palarni kawy, dopracowywanie profilu sensorycznego i studzenie wypalonych ziaren w mixerze pieca.
wypał ziarna

Punkt kulminacyjny naszych działań! Wysokie temperatury, precyzja i pełne skupienie – ziarna przechodzą przez bęben pieca i nabierają ciemniejszego koloru, a całą palarnię przepełnia zapach świeżo palonego ziarna!

Profesjonalna ocena parametrów kawy ziarnistej, sprawdzanie profilu sensorycznego i wykluczanie defektów w palarni kawy podczas cuppingu.
kontrola jakości

Ostatnie spojrzenie, ostatni cupping i chwila prawdy. Każda partia ziaren przechodzi kontrolę jakości i jest poddawana skrupulatnej ocenie smaku, aromatu oraz wyglądu.

Tylko ziarna spełniające najwyższe standardy są dopuszczane do dalszej drogi.

Proces pakowania świeżo wypalonych ziaren kawy speciality do czarnego opakowania flat bottom z wentylem, zapewniającego ich długotrwałą świeżość i aromat.
pakowanie

Gotowe ziarna lądują w szczelnym opakowaniu z wentylem, które zachowuje ich świeżość i bogaty aromat. Już przy otwarciu poczujesz intensywny zapach palonego ziarna, a każda kolejna filiżanka kawy będzie smakować tak, jak za pierwszym razem.

Wysyłka i dostawa świeżo palonej kawy ziarnistej z palarni kawy INTRO samochodem dostawczym do klientów marki.
kawa intro jedzie do Ciebie

Twoja kawa przebyła długą i wieloetapową podróż, by ostatecznie trafić prosto do Ciebie! Przygotuj się na odkrywanie nowych smaków z kawami od INTRO. A gdzie przeniesie Cię Twoja filiżanka?

Filary tworzące Intro

Dobra kawa to podstawa. Zwłaszcza ta świeżo palona w jakości speciality. W INTRO jednak chcemy czegoś więcej, bardziej. Zawsze z pełnym kubkiem w ręku podążamy zgodnie z wyznaczonymi założeniami:
01 / 03
Jakość i Twoja satysfakcja wartościami nadrzędnymi

Wybierając nowe kawy do portfolio INTRO, zawsze poszukujemy ziaren o unikalnych profilach sensorycznych w jakości speciality. Każde ziarno przechodzi przez proces selekcji, wielokrotne cuppingi oraz kontrolę jakości na każdym etapie. U nas zawsze możesz liczyć na stałe wsparcie i transparentną komunikację.

Design i zorientowanie na detale wpisane w DNA INTRO

Nie jesteśmy zwolennikami podążania utartymi ścieżkami. Pracując nad brandingiem, postawiliśmy na odważne i nowatorskie podejście do kawy jako całości. Ziarno + design. Duet, w którym dbałość o detale spotyka się z naszym kreatywnym podejściem i niebanalnymi pomysłami. Efekt? INTRO.

Autentyczność i pasja

Czy pijąc kawę zastanawiasz się nad jej pochodzeniem, plantacją, na której dojrzewała, czy drodze, jaką przebyła, by trafić do filiżanki? My tak! Dla nas kawa speciality to nie tylko ziarna, a historia o ludziach, regionach i kulturach. Doświadczaj jej razem z nami.

Nasze początki

Z kawą speciality po raz pierwszy zetknęliśmy się podczas miesięcznego pobytu w Indonezji, w trakcie którego mieliśmy okazję odwiedzić lokalną plantację kawy. To właśnie tam, w tropikalnej scenerii, zrozumieliśmy, że każda podróż zaczyna się od małego impulsu – jak pierwsza zaparzona filiżanka kawy o poranku, która budzi do życia i inspiruje do odkrywania świata.

INTRO to zaproszenie do eksploracji, poznawania i przeżywania tego, co nieznane, inne, odległe, ekscytujące, odważne,

zespół INTRO, warszawska palarnia kawy speciality.
Zespół INTRO podczas sesji wizerunkowej – scena parzenia kawy przelewowej z wykorzystaniem serwera i filiżanki, prezentująca proces i produkt marki.

Intro, crafted for
a modern explorer
a coffee taster
a purpose seeker
a flavour discoverer
a path designer
a dream achiever

Poznaj nasz team!

Kacper Walczak - założyciel warszawskiej palarni kawy speciality INTRO

Kacper Walczak

Rola:
B2B & Roasting
Uubiona kawa:  Fruity
Zuzanna Tomiczek - założycielka warszawskiej palarni kawy speciality INTRO

Zuza Tomiczek

Rola:
Marketing
Uubiona kawa:  Floral
Arkadiusz Walczak - założyciel warszawskiej palarni kawy speciality INTRO

Arek Walczak

Rola:
Operations
Uubiona kawa:  Guatemala, Acatenango