Co wyróżnia kawę single origin?
Dzięki swojemu jednorodnemu pochodzeniu, ziarna kawy single origin wyróżniają się profilem sensorycznym specyficznym dla danego obszaru. Przykładowo, kawa typu single z regionu Sidamo w Etiopii ma często cytrusowe nuty, podczas gdy palone ziarna z Yirgacheffe są bardziej herbaciane i kwiatowe. Podobnie w Gwatemali – kawa arabica z regionu Huehuetenango bywa wyraźnie owocowa, często z akcentami miodu, podczas gdy inny region uprawy kawy np. Acatenango oferuje głęboki profil z nutami czekolady, karmelu i subtelną kwasowością.
Kawa single origin to także wysoka transparentność i identyfikowalność. Kupując kawę z palarni single origin, dokładnie wiesz, skąd pochodzą palone ziarna, kto uprawiał kawowce i jak ich owoce były obrabiane, a także jakich nut smakowych możesz się spodziewać.
W INTRO świeżo palona kawa single origin to podstawa. Więc jeśli zależy Ci na spróbowaniu najwyższej jakości kaw specialty, sprawdź nasze propozycje w sklepie.
Kawa single origin czy blend – co je różni?
W świecie kawy mamy dwa podejścia – blendy, czyli mieszanki różnych ziaren, oraz kawa single origin, czyli kawy ziarniste single pochodzące z jednego regionu uprawy kawy, plantacji, a czasem nawet jednej działki. To jak różnica między winem domowym a butelką z renomowanej winnicy.
Ziarna kawy single origin to pełne odzwierciedlenie tzw. terroir występującego w danym regionie, czyli klimatu, gleby i wysokości i jego wypływu na smak kawy. Blendy natomiast to mieszanka ziaren z różnych regionów, która pozwala uzyskać zbalansowany i często bardziej uniwersalny i powtarzalny smak niż w przypadku kawy single origin. Wpływa to jednak na klarowność profilu sensorycznego i jakość kawy.

Czy kawy z jednego kraju to zawsze kawy single origin?
Zagłębmy się w temat trochę bardziej i spróbujmy odpowiedzieć na pytanie: „Dlaczego ziarna kawy single origin to coś więcej niż po prostu kawa z Kolumbii?”. Nie każda kawa ziarnista z jednego kraju może być nazywana single origin. Ta definicja jest zarezerwowana dla kawy najwyższej jakości, której pochodzenie jest jasno określone. Gwatemala, Brazylia, Peru czy Meksyk to dopiero początek tej podróży, bo w ramach jednego państwa smak kawy potrafi różnić się diametralnie.
Bardzo powszechne są blendy, w których skład wchodzą kawy z obrębu jednego kraju, jednak z różnych regionów, o różnych odmianach i gatunkach. Przykładem może być blend arabiki i robusty pochodzących z Brazylii – taka mieszanka dwóch gatunków dyskwalifikuje tę kawę z tytułu kawy ziarnistej single origin. Powszechnym jest jednak opisywanie takiej kawy jako “Brazylia”, co bywa mylące dla konsumenta. Dlatego tak ważne jest dokładne czytanie etykiety oraz składu danej kawy.

Pochodzenie kawy single origin i wpływ na smak
Każda filiżanka opowiada unikalną historię swojego miejsca pochodzenia, a degustacja kawy single to prawdziwa rozkosz dla kubków smakowych. Unikalny smak kawy jednorodnej jest czystszy i wyrazistszy, ponieważ nie jest ona mieszana z ziarnami o innym profilu sensorycznym.
Przykładowo, ziarna kawy single z Kenii potrafią zaskoczyć intensywną owocowością i nutami czarnej porzeczki, natomiast Brazylia to prawdziwy smak kawy – klasyczny, czekoladowo-orzechowy z karmelowym akcentem. Kawa typu single z Kostaryki to synonim czystości i miodowej słodyczy, a Indonezja to kawa arabica, która kryje w sobie bogactwo smaków np. cynamon, tytoń czy drzewo cedrowe.
Parzenie kaw single origin – zalecane metody przygotowania kawy
Parzenie każdej kawy typu single to trochę jak eksperyment kulinarny – odpowiednia metoda pozwala wydobyć najlepsze cechy danego ziarna oraz bogactwo smaków. Przykładem może być FLORAL (kawa specialty Etiopia), która świetnie sprawdza się w dripie, który wydobywa jej czyste i klarowne nuty. AeroPress pozwala uzyskać prawdziwy smak kawy, głęboki, balansując między owocowością a pełnym body. Espresso z single origin to już osobna liga – potrafi odsłonić nieoczywiste i ekscytujące smaki. Zwłaszcza, gdy kawa palona była niedawno.
Jeśli do tej pory kawa arabica kojarzyła Ci się tylko z klasycznym, lekko gorzkim naparem, spróbuj kawy typu single origin dostępnej w warszawskiej palarni kawy INTRO. Pamiętaj, że świeżo palona kawa to podstawa, tak samo jak odpowiedni sprzęt i metody przygotowania kawy. Może się okazać, że po pierwszym łyku Yellow Bourbon z Brazylii albo świeżo zaparzonego naparu z Meksyku czy Peru Twoje postrzeganie kawy zmieni się! I to na lepsze!

Kawa jednorodna od palarni kawy INTRO – kawa typu arabika
Ziarna speciality to nie tylko kofeinowy kop, ale przede wszystkim unikalny smak kawy, który opowiada historię swojego pochodzenia. Dlatego w naszej palarni single origin znajdziesz starannie wyselekcjonowane ziarna z najlepszych regionów świata. Arabica kawa ziarnista to nie tylko klasyka, ale również niekończąca się podróż po smakach i aromatach. Nasza oferta kawy single to zaproszenie do odkrywania kawy na nowo – z pasją, jakością i ciekawością do ziaren.
Kawa speciality Kenia
Jeśli degustacja kawy single ma być prawdziwą eksplozją smaku, to Kenia, ziarna kawy FRUITY, powinna znaleźć się na Twojej liście. Ta kawa zachwyca intensywną owocowością, nutami czarnej porzeczki, malin i cytrusów. Dzięki wyjątkowym metodom obróbki kenijskie ziarna oferują niespotykaną głębię i balans, co czyni je jednymi z najbardziej cenionych w świecie kaw jakości specialty.
Kawa Brazylia
Kawa Brazylia – BRAZIL, CERRADO to esencja klasyki – czekoladowo-orzechowe nuty, niska kwasowość i aksamitne body. Idealna dla miłośników łagodnych, ale pełnych smaku espresso oraz tych, którzy uwielbiają cappuccino i latte. W naszej palarni single origin wybieramy najlepsze brazylijskie ziarna, by dostarczyć Ci unikalny smak kawy, który pokochasz od pierwszego łyka. Jeśli szukasz kawy, która łączy wysoką jakość z przyjemną słodyczą, nasza kawa z Brazylii będzie strzałem w dziesiątkę.
Kawa specialty Etiopia
FLORAL, czyli Etiopia z regionu Yirgacheffe – miejsca narodzin kawy i raj dla tych, którzy kochają jej dziką, nieprzewidywalną naturę. Arabica kawa ziarnista z Etiopii to uczta dla podniebienia – jaśminowe, cytrusowe, herbaciane nuty składają się na wyjątkową symfonię smaków. Każda degustacja kawy single to podróż w nieznane, pełna zaskoczeń i zachwytów. Właśnie dlatego Etiopia to perła wśród jakości kaw specialty i nieodłączna część naszej oferty kawy single.

Najlepsze kawy single origin – świeżo palone w INTRO
Spróbuj i przekonaj się, jak fascynująca jest różnorodność smaków kawy – każda filiżanka to nowa historia, gotowa do odkrycia. Wszystkie propozycje w palarni kaw INTRO to kawy jakości speciality – 80+ pkt SCA (Specialty Coffee Association). Ziarna single origin dostępne są w naszym sklepie!